Jedna od vrijednosti na kojima se temelji Nacionalni kurikulum za rani i predškolski odgoj i obrazovanje je promicanje ideje humanizma i tolerancije.“ Humanizam i tolerancija podrazumijevaju prihvaćanje i poštovanje živog bića i njegova dostojanstva te ostvarivanje pravednosti kao životnog načela.“(NKRPOO,2015.god).

Kako smo uplovili u program Škole za Afriku?

Putem konzultacija s ravnateljicom i stručnim timom upoznali smo se sa samim programom,njegovim ciljem i svrhom. Oformili smo centar Škole za Afriku putem kojeg smo informirali roditelje o aktivnostima koje slijede.

Globus, izvrstan medij za upoznavanje smještaja kontinenta Afrike i zemlje Madagaskar, kojoj su ove godine namjenjene donacije programa Škole za Afriku. Kroz aktivnosti djeca su upoznala biljni i životinjski svijet Afrike ,izrađujući Afričku tratinčicu, biljku baobau, ali i životinje u 2D i 3D obliku. Tijekom programa kroz aktivnosti djeca su razvijala kreativnost, poduzetnistvo i inovativnost. Afrika je kontinent s bogatom kulturom. Ljudi vole različite vrste umjetnosti-plešu,pjevaju i izrađuju tradicionalne tkanine i odjeću šarenih boja.

Djecu je zanimalo kakvu odjeću nose žene u Africi. Stoga smo prionuli istraživanju putem enciklopedije. U ovoj aktivnosti djeca su pokazala kako su sposobni samostalno napraviti nacrt i realizirati svoju viziju neobičnih kreacija. Važnost glazbe,ritma i plesa afričke kulture upoznali smo kroz koreografije i izrađujući razne bubnjeve.

Izrađivali smo nakit, ogrlice i narukvice kombinirajući različite oblikovane i neoblikovane materijale. Djecu je zanimalo kako izgledaju njihove kuće? Koliko često pada kiša? Ponudili smo im fotografiju kuće, glinamol i bambusove grančice. I na ovaj način djeca su se pokazala svoju kreativnost i inovativnost.

Ova vrijednost uključuje visoku razinu osjetljivosti djece za drugu djecu, suosjećanje,prihvaćanje različitosti i međusobno pružanje potpore, kao i osposobljavanje djeteta za razumijevanja svojih prava, obveza i odgovornosti te prava,obveza i odgovornosti drugih.

Autor: Jelena Rosić Prgomet